www.spargalkes.lt

Banginiai

Banginio galva labai didelė, sudaro iki 1/3 kūno ilgio. Šnervės atsidaro aukštai kaktoje. Nardant jos uždaromos vožtuvais. Ausų kaušelių nėra. Klausos kanalai taip pat su vožtuvais, jie atsidaro į išorę mažomis angelėmis tuoj už akių.

Dauguma banginių veisiasi kas antri metai. Banginiai gimdo vieną didelį, visiškai susiformavusį jauniklį, kuris geba savarankiškai plaukioti. Patelė turi pora spenių, paslėptų odos raukšlėse prie lytinės angos. Banginiai gyvena iki 30 – 50 metų.

Didžiausias ir sunkiausias gyvūnas pasaulyje yra mėlynasis banginis. Jis užauga iki 27 metrų ilgio ir sveria 150 tonų.

Jie paplitę visuose vandenynuose, daugumoje jūrų, kai kuriose upėse. Vieni daugiausia laikosi šaltuose poliariniuose ir subpoliariniuose vandenyse, kiti tropiniuose ir subtropiniuose, trečių arealas apima šiltus ir šaltus vandenis. Kai kurios rūšys sėslios, kitoms būdingos reguliarios sezoninės migracijos.

Pilkasis banginis kasmet migracijos metu nuplaukia beveik 10 000 kilometrų nuo Beringo jūros iki Kalifornijos ir Meksikos. Tuo pačiu keliu jis grįžta atgal.

Nuo gilios senovės banginiai yra medžiojami. Iš baltojo banginio odos gaminami puspadžiai, išlydyti taukai panaudojami techniniams reikalams, mėsa perdirbama į pašarinius miltus ar trąšas arba ja šeriami kailiniai žvėreliai. Banginių medžioklė reguliuojama įvairiais tarptautiniais susitarimais. Kai kurias rūšis medžioti uždrausta.

Bangininių būryje yra du pobūriai: ūsuotieji banginiai (Mysticeti) ir dantytieji (Odontoceti). Literatūros duomenimis, į Baltijos jūrą atplaukia arba gali užklysti apie 15 banginių rūšių, iš jų ūsuotųjų – 4 ir dantytųjų – 11 rūšių. Baltijos jūros pakraščiuose (prie Lenkijos, Latvijos, Estijos) stebėtos 2 rūšys ūsuotųjų banginių (finvalas ir kupročius) ir 4 rūšys dantytųjų (afalina, baltasnukis delfinas, jūrinė kiaulė ir baltasis banginis).

Delfinai – tai nedideli ir vidutinio didumo, labai judrūs banginiai. Pakaklė ir krūtinė lygi, be raukšlių. Uodegos pelekas giliai įkirptas. Dauguma turi stambų nugarinį peleką. Viršutinių dantų iki 65, apatinių – iki 58 porų.

Failai:
FailasFailo dydisParsisiųsta
Parsisiųsti šį failą (9f5e50fb2690ed1a4e1219a4397a870f.zip)Banginiai122 Kb1
Neteisinga

 
Biologija Banginiai
www.kvepalai.ltkvepalai.ltwww.spargalkes.ltspargalkes.ltwww.tytuvenai.lttytuvenai.lt